Teşvikler

İşsizlik Sigortası Fonundan Karşılanacak Sınav Ücretleri

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenen toplam 106 meslekte, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanununa göre yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 3 üncü maddesi uyarınca işsizlik sigortası fonundan karşılanacak sınav ücretleri, Bakanlar Kurulu’nca 14/5/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır. Söz konusu karar 20 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bakanlar Kurulu kararına ulaşmak için tıklayınız.

İşsizlik sigortası fonundan karşılanacak sınav ücretlerine ulaşmak için tıklayınız.

Not: İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak sınav ücretleri, 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğde yer alan belge zorunluluğu bulunan meslekler için uygulanacaktır. Diğer mesleklerdeki sınav ücretleri ise mesleklerin  belge zorunluluğu kapsamına alınmaları halinde , 14.05.2015 tarihli ve 2015/7726 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda karşılanacaktır.

 Sigorta Primi İşveren Hissesi Teşviki 5 Yıl Uzatıldı

4447 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 10 UNCU MADDESİNDE tanımlanan ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli kişileri istihdam eden işverenlerin 48 aya kadar işveren prim desteğinden yararlanmasını sağlayan teşvik Bakanlar Kurulunun 2015/8321 sayılı kararı ile 31/12/2020 yılına kadar uzatılmıştır.

http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/haberler/36-departman3/2199-sgorta-prm-veren-hsses-tevk-5-yil-uzatildi

6111 Sayılı Torba Kanun Kapsamındaki MYK Belge Teşvikleri

6111 sayılı torba kanun kapsamında verilen teşvike göre, ilgili koşulların karşılandığı durumda 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinde sayılan ve 82. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.

Teşvik Süreleri:

  • 18 – 29 yaş arasındaki erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlar Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip ise 48 ay süreyle
  • Bu kişilerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ise ilave olarak 6 ay süreyle
  • Aynı zamanda belirtilen yaş kapsamında çalışmakta iken, ilgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlilik belgesi alanlar için 12 ay süreyle teşvikten yararlanabilmektedirler.

KOSGEB Tarafından Verilen Belgelendirme Destekleri

Çalışanına mesleki eğitim aldıran/MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almasını sağlayan KOBİ’lerin, bu faaliyetlere ilişkin maliyetleri desteklenecektir. Tedbiri kapsamında KOSGEB KOBİ çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırılmasında 10.000 TL’ye kadar destek vermektedir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahiplerinin İş Yeri Açma Hakkını Elde Etmesi

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek. Milli Eğitim Bakanlığının, 7 Eylül 2013 tarihinde 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre daha önce sadece 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki alanlardan mezun olan kişilere verilen Bağımsız İşyeri Açma Belgesinin bundan sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahiplerine de verileceği ifade edilmiştir. Bu değişiklikle mesleki yeterliliğini MYK belgeleriyle ispatlayan kişiler bundan böyle Bağımsız İşyeri Açma Belgesi alarak kendi işyerlerini açabilme hakkı elde etmiştir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahiplerinin Okullarda Çalışabilmesi

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi bireyler orta öğretim kurumlarında öğretmen bulunamayan alanlarda öğretmen olarak görevlendirilebilecek. Milli Eğitim Bakanlığının, 7 Eylül 2013 tarihinde 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre 4. Seviye ve üzeri MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi bireylerin, orta öğretim kurumlarında öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı alanlarda usta öğreticiler ve uzmanlarla beraber öğretmen olarak görevlendirilebilmesinin önü açılmıştır. Bu yenilikle mesleki yetkinliklerini MYK belgeleriyle ispatlamış kişilerin eğitim alanında da istihdam edilebilmeleri sağlanmıştır.